Mleka roślinne

Wyniki: 11

Produkty z tej grupy skierowane są przede wszystkim do osób stosujących dietę bezglutenową. Eliminacja glutenu z diety najczęściej spowodowane jest problemami zdrowotnymi ze strony przewodu pokarmowego takimi jak celiakia czy nadwrażliwość na gluten.

Celiakia, inaczej znana jako choroba trzewna jest to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. Obecność glutenu w diecie prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli wypustek błony śluzowej, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. W konsekwencji zaniku kosmków jelitowych zmniejsza się powierzchnia wchłaniania, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych do których należą: wzdęcia, bóle brzucha, luźne stolce, czy niedobory żywieniowe. Jedyną metodą leczenia jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. Choroba dotyczy około 1% populacji.

Gdy po spożyciu glutenu pojawiają się niepożądane objawy u pacjenta, mimo negatywnego wyniku przeciwciał i praktycznie braku zaniku kosmków jelitowych, wtedy mówimy o nadwrażliwości na gluten. W ostatnich latach na całym świecie obserwuje się rosnącą liczbę pacjentów cierpiących na ten rodzaj nadwrażliwości pokarmowej. Charakteryzuje się wystąpieniem wielu objawów zarówno gastro-jelitowych, tj.: wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, jak i pozajelitowych symptomów, między innymi: uczucia splątania, bólów głowy, bólów stawów i mięśni, poczucia niepokoju, a także depresji.

Gluten jest kompleksem białek głównie gluteniny i gliadyny, występuje w zarodku ziaren niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten wpływa na odpowiednią konsystencję ciasta, elastyczność i lepkość.

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Dużym problemem jest czystość produktów, mimo iż dane produkty nie zawierają naturalnie glutenu w swoim składzie, mogą zawierać jego śladowe ilości. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu mogą źle reagować na produkty zanieczyszczone tym składnikiem. Dieta bezglutenowa wprowadzona ze wskazań zdrowotnych wymaga bardzo dokładnego przestrzegania jej zasad.

Eliminacja produktów zawierających gluten wcale nie jest prosta. Nie wystarczy zastąpić tradycyjnej mąki i produktów mącznych tymi bezglutenowymi. Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, gdyż gluten może być obecny nawet tam, gdzie się go nie spodziewamy.

W jakich produktach może być ukryty gluten?

Istotne jest uważne czytanie etykiet, ponieważ składnik ten bardzo często odpowiada za konsystencję. Dlatego produkty, których nie podejrzewamy o obecność glutenu mogą go posiadać np. dania gotowe, zupy w proszku, owoce suszone (posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu), wsady owocowe, gotowe desery i jogurty.

Gluten występuje także w postaci słodu jęczmiennego, dlatego można go znaleźć w płatkach śniadaniowych. Składnik ten może znajdować się także w niektórych preparatach do odchudzania, lekach i preparatach wielowitaminowych, jak również wybranych aromatach i cukrze waniliowym.

Należy także uważać na glutaminian sodu - ten pochodzący z pszenicy również może zawierać gluten. Jeśli w składzie jest podany glutaminian, a nie ma informacji, że produkt może zawierać gluten, to wydaje się, że taki produkt jest bezpieczny. To samo dotyczy skrobi modyfikowanej (z pszenicy) i syropu glukozowo-fruktozowego (z pszenicy).

Dla osób chorujących na celiakię bardzo ważne jest, aby produkty opisane jako "bezglutenowe" spełniały normy dla bezglutenowej żywności. Pozwala to uchronić chorych przed szczególnie dla nich niebezpiecznym, nieświadomym spożywaniem glutenu wpływającym niekorzystnie na ich stan zdrowia.

Produkt bezglutenowy jest przebadany przez producenta pod kątem zawartości glutenu, a badanie powinno potwierdzać, że produkt spełnia normy dla bezglutenowej żywności, czyli nie zawiera więcej niż 20 mg glutenu w przeliczeniu na 1 kg masy produktu. Produkty takie oznacza się międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

 

Produkty naturalnie bezglutenowe takie jak: warzywa, owoce, mleko, mięso, drób, jaja, itp. w nieprzetworzonej postaci - produkty te - zgodnie z przepisami prawa - nie są opisywane pod kątem glutenu (nie muszą posiadać na opakowaniu opisu słownego "(produkt) bezglutenowy".

W kategorii Bezglutenowe znajdziemy produkty alternatywne dla produktów, które do tej pory tradycyjnie były stosowane lub wyrabiane z ziaren zawierających gluten takie jak:

Makarony:

  • Makaron gryczany
  • Makaron ryżowy
  • Makaron z soczewicy
  • Makaron jaglany
  • Makaron z ciecierzycy
  • Makaron z fasoli
  • Makaron konjac
  • Makaron z mieszanki mąk bezglutenowych

Płatki:

  • Płatki ryżowe
  • Płatki jaglane
  • Płatki gryczane
  • Płatki owsiane

Mąki:

  • Mąka gryczana
  • Mąka ryżowa
  • Mąka kukurydziana
  • Mąka z amarantusa
  • Mąka ziemniaczana
  • Tapioka (mąka z manioku)
  • Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
  • Mąka sojowa
  • Mąka migdałowa
  • Mąka z kasztanów
  • Mąka z teff

Zboża i ziarna:

  • Sorgo
  • Ryż
  • Komosa ryżowa
  • Tapioka