Gotowe dania

Wyniki: 16

Żywność i potrawy z niej przygotowane smakują najlepiej gdy są świeże. Przetwory mają za zadanie świeżość tę przedłużyć, byśmy mogli cieszyć się fanatycznym smakiem na długo po przyrządzeniu danego produktu. Przetwory umożliwiają spożycie smacznych potraw nawet wtedy, gdy nie mamy dostępu do kuchni lub gdy brakuje nam talentu, zapału, ochoty czy też czasu na gotowanie. Ułatwiają sporządzanie codziennych posiłków. Dzięki przetworom możemy z powodzeniem przygotować pożywne posiłki gdy jesteśmy na wycieczce lub na kempingu. Często nie wymagają one przechowywania w lodówce co jest niewątpliwie dużym ułatwienie.

Już nasi przodkowie używali specjalnych technik aby móc przechowywać żywność na okres, gdy będzie ona mniej dostępna. Do przechowywania przetworów wydzielone było specjalne miejsce w domu, mianowicie spiżarnia. Dzisiaj nasze zapasy często ograniczają się do jednej półki w kuchni, bo dostęp do produktów spożywczych jest praktycznie nieograniczony. W naszej szerokości geograficznej wiosną i latem bez problemu mamy dostęp do różnorodnych świeżych produktów, owoców, warzyw oraz zbóż. Niezbędne jest teraz i było od dawna, przechowywanie żywności, której nie zjedzono od razu. Należało upewnić się, że pokarm się nie zepsuje, nie zmarnuje i będzie dostępny gdy przyjdzie taka potrzeba.

Kiszenie było z jednym ze sposobów dostarczania witaminy C zimą. Kapusta i ogórki kiszone to tradycyjne elementy naszej polskiej kuchni. Być może nasi przodkowie nie wiedzieli, że wraz ze spożyciem produktów fermentowanych dostarczają do organizmu spore dawki witaminy C oraz bakterii probiotycznych mających zbawienny wpływ na kondycję naszego układu pokarmowego, lecz nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze, że produkty te do dziś goszczą na naszych stołach i dziś świadomi ich wartości odżywczych, ze smakiem kultywujemy tradycję.

Cukier i sól to dwa składniki stosowane w przetworach od lat. Ich odpowiednie stężenie ogranicza rozwój bakterii oraz pleśni. Dlatego też powidła i dżemy sporządzone z owoców sezonowych mogły gościć na stołach również zimą i dostarczać niezbędnych witamin. Warzywa z dodatkiem soli i octu również były normą. Tzw. pikle przetrwały do dzisiaj i cieszą nasze podniebienia.

Wekowanie, czyli pasteryzacja to kolejny domowy oraz przemysłowy sposób na przedłużenie trwałości przetworów. Cały sens wekowania to wybicie bakterii, ich przetrwalników oraz ograniczenie dostępu tlenu do przetworu. Przetwory wykonane z warzyw, przełożone do dobrze wyparzonych słoików, są pasteryzowane we wrzącej kąpieli wodnej przez 30 min. Różne czasy wekowania odnoszą się do różnych produktów. W przypadku np. grzybów proces należy powtarzać 3-krotnie z 24 godzinnymi przerwami. Dzisiaj możemy również przechowywać nasze domowe przetwory lub gotowe posiłki używając uproszczonego procesu wekowania. Nie zapewni nam to co prawda przechowywania przetworów przez kilka miesięcy, ale kilka tygodni na pewno. Słoik należy dobrze wyparzyć, gorącą jeszcze potrawę wlać do słoika zostawiając ok. 1 cm przestrzeni od góry, upewnić się że brzegi słoiczka i zakrętka są czyste, zakręcić i odwrócić do góry nogami. Gdy słoik wystygnie, nakrętka powinna być lekko wklęśnięta i po stuknięciu powinna wydawać charakterystyczny pusty dźwięk. Tak przetrzymywane danie nie ma dostępu powietrza z zewnątrz a dzięki temu nie psuje się.

Wśród przetworów znajdziemy te sporządzone z warzyw, owoców oraz orzechów i nasion. Dodatki do żywności, które są używane przy produkcji przetworów również się tutaj znajdują. Słodkie pasty owocowe i dżemy, wytrawne pasty warzywne oraz pasty orzechowe i te wykonane z pestek i ziaren to doskonałe dodatki do pieczywa. Dzięki takiej różnorodności drugie śniadanie czy lunch w pracy już nigdy nie będą nudne. Różnorodne sosy oraz buliony jak również gotowe dania, które wymagają minimalnego nakładu pracy, są idealną opcją dla zabieganych. Dorośli i dzieci, mali i duzi, tradycjonaliści i lubiący nowości, każdy znajdzie dla siebie coś dobrego.

Gotowe sosy pomidorowe umożliwiają przygotowanie smacznego makaronu w kilka minut. Wystarczy ugotować porcję makaronu, podgrzać sos w rondlu, wymieszać z odcedzonym makaronem i cieszyć się bogactwem smaków i aromatów. Szeroki wybór sosów pomidorowych z dodatkiem ziół prowansalskich, ostrego chilli, grzybów, bakłażana i gamą innych warzyw pozwolą nam przy minimalnym wysiłku cieszyć się posiłkiem jak z włoskiej restauracji. Ekologiczna gama sosów pozwala nie tylko zaoszczędzić czas. Przetwory te co najważniejsze są przygotowane z najlepszej jakości składników, nie posiadają sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Pomidory się znudziły? Nie ma problemu. Pesto bazyliowe z tofu to sposób na pozbawioną laktozy włoską klasykę.

Smaki dzieciństwa to domowa zupa na intensywnym wywarze. Aby uzyskać naprawdę aromatyczny wywar warzywny potrzebujemy sporej ilości świeżych warzyw, odpowiednich przypraw i długiego gotowania. Taka zupa najlepiej aby gościła na naszych stołach każdego dnia uzupełniając nasz jadłospis w witaminy i minerały. Niestety nie zawsze mamy czas na długie warzenie wywaru. Z pomocą przychodzą buliony w kostkach. Bynajmniej nie takie, które jeszcze kilka lat temu były normą, naszpikowane benzoesanem sodu dla wzmocnienia smaku. Ekologiczne warzywne kostki bulionowe to bogactwo smaku i zdrowa alternatywa dla domowego wywaru. Bazują na olejach roślinnych, w tym na maśle shea. Zdarza się, że mają dodatek pasty miso, która jako produkt fermentowany na właściwości probiotyczne. Mieszanka ekologicznych suszonych warzyw i najwyższej jakości przypraw m.in. kurkumy, lubczyku, gałki muszkatołowej i liścia laurowego gwarantuje niepowtarzalny smak. Kostki bulionowe to nie tylko fantastyczna baza ulubionych zup ale również sosów.

Sosy sojowe i teriyaki to doskonały dodatek do dań azjatyckich. Z ich pomocą wyczarujemy orientalne dania, makarony, zupy, sosy oraz dipy. Sos sojowy jest również często wykorzystywany w kuchni wegańskiej. Pomaga nadać potrawom wyjątkowego smaku, smaku umami. Często dodaje się go to potraw mające w smaku przypominać te mięsne.