Tłuszcze

Wyniki: 14

Jaką rolę spełniają tłuszcze w naszym organizmie. Dlaczego tak ważny jest rodzaj tłuszczy wybierany w codziennej diecie?

Tłuszcze są nośnikiem dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bez nich witaminy nie wchłaniają się poprawnie co może prowadzić do niedoborów.

Witamina E, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jest nazywana witaminą młodości oraz płodności. Wpływa na jakość spermy u mężczyzn i układ rozrodczy kobiet.

Witamina A, niezbędna dla regeneracji i pięknego wyglądu skóry oraz prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku.

Witamina D, jest niesamowicie ważna w prawidłowej mineralizacji kości. Pełni ważne funkcje w odporności organizmu.

Witamina K, odpowiedni poziom u dzieci broni przed krzywicą. U dorosłych witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi. Jej zbyt wysoki poziom może sprzyjać tworzeniu się zakrzepów a zbyt niski krwotokom.

Odpowiedni poziom tłuszczu w organizmie jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania hormonów. W przypadku kobiet ma to większe znaczenie niż u mężczyzn. Dlatego też, ciało kobiety naturalnie zbudowane jest z większej ilości tkanki tłuszczowej niż mężczyzny. W tance tłuszczowej syntezowane są hormony płciowe oraz glukokortykosterydy. Ponadto tkanka tłuszczowa to wyściółka dla narządów wewnętrznych, chroniąc je przed wstrząsami i stabilizując je. Tłuszcze są również składnikami błon komórkowych jako fosfolipidy.

Aby ciało ludzkie poprawnie pracowało potrzebujemy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Wśród nich na wyróżnienie zasługują kwasy tłuszczowe omega 3 oraz omega 6. Kwasy tłuszczowe omega 3 to przed wszystkim EPA kwas eikozapentaenowy, DHA dokozaheksaenowy, ALA alfa linolenowy. Spożywanie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega 3 jest powiązane z obniżaniem poziomu trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca. Istnieją również doniesienia, w których przypisuje się omega 3 działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Mają działanie przeciwzapalne. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji między kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 3. Powinno ono wynosić między 4:1 a 2:1. Tymczasem średnie spożycie w Europie zachodniej wskazuje na proporcje 17:1. Zbyt duże proporcjonalnie spożycie omega 6, w szczególności kwasu arachidonowego sprzyja zwiększonej ilości syntezowanych prostaglandyn, które między innymi są odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych, bólu, obrzęku oraz gorączki. Dodatkowo zachwiana równowaga miedzy tymi tłuszczami sprzyja rozwojowy chorób serca, nowotworów oraz chorób autoimmunologicznych.

Oleje bogate w kwasy omega 3 to olej lniany, w którym stosunek omega 6 do omega 3 wynosi 1:3.2, podobnie olej z konopii siewnej i olej z nasion chia. Mniej znany olej z nasion bazylii, jest również podobny do oleju z lnu i jego proporcje wynoszą od 1:1.6 do 1:3.6 omega 6 do omega 3. Proporcje oleju z pachnotki, tradycyjnie spożywanego w północno-wschodnich Indiach to około 5:1 Fantastyczny stosunek omega 6 do omega 3 ma olej z pestek malin. Tych czerwonych oraz tych mniej znanych, czarnych malin. 1.6:1 omega 6 do omega 3 sprawia iż olej ten jest idealnym suplementem diety uzupełniającym kwasy tłuszczowe omega 3 w diecie. Olej z nasion jagód to kolejny skarb z proporcjami 1.7:1.

Tłuszcze w kuchni.

Tłuszcze w kuchni używamy głównie do smażenia, pieczenia oraz na surowo jako składnik sosów np. do sałatek.To czy tłuszcze nadają się do smażenia potraw określa tzw. punk dymienia. Punkt dymienia to temperatura przy której rozpoczyna się rozpad tłuszczy na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a w związku z tym utrata wartości odżywczych. Po przekroczeniu tej temperatury powstaje akroleina a smażone produkty stają się niebezpieczne dla zdrowia. Akroleina to lotny aldehyd mogący podrażniać nos, gardło i oczy oraz mający rakotwórcze właściwości.

Tłuszcze mające wysoki punkt dymienia to głównie te rafinowane. Są to np. olej palmowy (220°C), rafinowany olej kokosowy (około 200°C) i rafinowany olej sojowy (230°C). Hitem w smażeniu jest olej z awokado, którego punkt dymienia bez rafinacji wynosi około 270°C.

Najniższe punkty dymienia mają oleje tzw. nierafinowane. Wynosi on około 107°C. Najlepiej korzystać z ich czystej, naturalnej postaci na surowo, jako dodatek sałatek i składnik zimnych sosów. Zawierają witaminy i fito związki mające korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są to np. oliwa z oliwek extra virgin, nierafinowane olej z lnu i szafranowy.